Sztuka picia whisky

0
150

Whisky to alkohol, który powstaje podczas destylacji zacieru zbożowego, wody i drożdży. Obecnie whisky wytwarzana jest w różnych miejscach na świecie. Ze względu na pochodzenie whisky dzielimy na:

whisky ze szkocji rozpoznawalne jako „Scotch” – produkowane na terenie Szkocji, w 100% ze słodu jęczmiennego (single malt), dojrzewające w używanych dębowych beczkach przez okres trzech lat, przez co jest bardziej wyrazista w smaku i zapachu.

– amerykańskie – wytwarzanie wyłącznie w USA z żyta, pszenicy i jęczmienia. Whiskey dojrzewa w świeżych, beczkach z dębu przez co najmniej dwa lata. Alkohol ten dzieli się na Bourbon i Tennessee Whiskey.

– irlandzkie – produkowane tylko w Irlandii z jęczmienia i jego słodu, leżakujące przez co najmniej trzy lata. W tym kraju whiskey destylowana jest trzykrotnie dzięki czemu jest bardziej wyrazista w swoim smaku i aromacie.

Coraz popularniejsze stają się whiskey single malt nazywane słodowymi. Te powstają w jednej destylarnii ze słodu jęczmiennego, wody pochodzącej z okolicznego źródła, oraz mieszanki drożdży. Whisky ta ma intensywny aromat złożony aromat oraz rozbudowany smak. Każda z destylarni ma swój wyjątkowy sposób wytwarzania whisky single malt. Sprawia to, że każdy z brendów jest niepowtarzalny i ma swoich zagorzałych fanów.

Kategoria alkoholu typu whisky zyskuje na popularności w naszym kraju, a coraz to nowe grupy odbiorców sięgają po ten produkt. Ludzie piją ten alkohol w drinkach na wielu baletach. Z każdym kolejnym rokiem powstaje sporo artykułów mówiących o tym jak pić whisky. To dobrze, popularyzacja tej grupy alkoholi buduje rozpoznawalność marek na szeroko rozumianym rynku. Chętnie lubimy też czytać o produkcji burbonu, jak ją pić oraz z czym się ją pije.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here